5. Sınıf Din Kültürü Dersi Örnek Yazılı Soruları

Sorular;

1. Evrende her şeyin bir dengesi olduğunu düşünüyor musun? Bu dengeyi koyan ve koruyan kimdir? 

2. “Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu." Enbiya Sûresi'nde yer alan bu ayetler Rabbimizin özellikleri hakkında size neler düşündürmektedir?

3. Bir saat gibi karmaşık bir makine bile bir tasarımcı gerektirir. Evrenin çok daha karmaşık olduğunu düşünürsek, evrenin de bir tasarımcısı olması gerekmez mi? Neden?

4. Allah'ın Kadir ismini açıklayınız.

5. İhlas Sûresi'nde yer alan Allah'ın hiçbir şeye muhtaç olmaması ile bizim ona muhtaç olmamız arasındaki ilişkiyi kendi cümlelerinizle açıklayınız.

6. Allah'ın güzel isimlerinden iki tanesini yazıp kısaca açıklayınız.

7. İhlas Suresinin; kaç ayet olduğunu, içeriğinde nelerden bahsettiğini yazınız.

8. Esmai Hüsna'da yer alan isimlerden en çok sevdiğiniz yazınız ve nedenini açıklayınız.

9. Hiç kimsenin görmediği bir yerde hiçbir şey yapamayacağını söyleyen biri Allah'ın sıfatlarından olan B_ _ _ _ isminden bahsetmektedir. Boşluğu doldurunuz.

10. Doktorların çaresiz olduğunu söylediği bir hastalığı K_ _ _ _ _ ismiyle ancak Rabbimiz iyileştirir. Çünkü.... Boşluğa gelecek olan Allah'ın ismini yazınız ve cümleyi tamamlayınız.

Cevaplar;

1. Evet evrende her şeyin bir dengesi vardır. Gezegenlerin yüzyıllardır aynı şekilde bozulmadan hareket etmesi, güneşin doğuşu ve canlıların yaratılış şekilleri buna örnek verilebilir. Bu dengeyi koyan ve koruyan Allah'tır.

2. Allah'ın bir, eşsiz ve tek olduğunu bana hatırlatıyor.

3. Evrendeki her şey en ince ayrıntısına kadar planlanmış şekilde bir saatin dişlileri gibi çalışıyor. Evet bu mükemmel düzeni kuran biri gerekir. Yoksa ufacık bir kalem bile kendi kendine olamayacağı için kainat da kendi kendine var olamazdı.

4. Kadir; her şeye gücü yeten; her şeyi yapma kuvveti olan demektir. Allah'ın Esmai Hüsna'da yer alan isimlerinden biridir.

5. Allah Rabbimizdir. Bizi o yaratmış ve sahip olduğumuz her şeyi bize o vermiştir. Yani biz her şeyde ona muhtacız. O ise en yüce varlık olduğu için kimseye ve hiçbir şeye muhtaç değildir.

6. Rahman: Merhameti çok büyük olan, dünyadaki herkese merhamet eden demektir.

Alim: Sonsuz ilim sahibi, her şeyi eksiksiz bilen demektir.

7. İhlâs Suresi 4 ayettir. Allah'ın eşsiz, bir, tek, doğmamış ve doğurulmamış olduğundan ve kimseye muhtaç olmamasından bahseder.

8. Allah'ın Kerim ismini çok severim. Sonsuz ikram sahibi ve cömert olduğu anlamına gelir.

9. Basir/Basar ismini yazmamız gerekir.

10. Kadir ismi gelmemlidir. Çünkü olmaz dediğimiz şeyler bizim gücümüz için zor olsa da Allah için onu yapmak çok kolaydır. O bir şeyin olmasını isteyince o hemen oluverir.

SORULARIN DEVAMINI PDF FORMATINDA İNDİRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN.

0

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

blogger
© Din Bilgesi Materyalleri
Merve ve Abdullah Hoca İnançla üretiyorlar